Hoe kies je jouw ideale matras?

Hoe kies je jouw ideale matras?

Jul 10, 2023Team Beddenstunt

Een slaap zo diep en rustgevend, dat het fungeert als de cruciale ondersteuning voor de brug naar een energiek en vitaal leven - dat is wat we allemaal nastreven. En het magische ingrediënt om dit slaapgenot te bereiken? Niets minder dan het perfecte matras voor jou. Het lijkt misschien een grote uitdaging om dit te vinden, met de veelheid aan factoren zoals noodzakelijke ondersteuning, het ultieme comfort, materiaalkeuze en je persoonlijke slaapstijl. Maar wees gerust, we begrijpen dat het een hele klus kan zijn om deze elementen uit elkaar te houden. Daarom komt deze gids je te hulp. In wat volgt, duiken we grondig in de essentiële vraag: "Wat maakt een matras goed?" en helpen we je om het ideale matras te kiezen dat je lichaam de welverdiende rust geeft die het nodig heeft.

Inhoudsopgave

 1. Wat maakt een matras goed?
 2. Welke materialen worden gebruikt in een matras?
 3. De rol van van lichaamsbouw en gewicht
 4. Afstemmen op je slaaphouding
 5. Het belang van comfortzones
 6. Het kiezen van het juiste matras

Wat maakt een matras goed?

Een kwalitatief matras is zoveel meer dan alleen een plek om te slapen. Het voorziet comfortabele ondersteuning, houdt rekening met je unieke lichaamsbouw en helpt bij het minimaliseren van drukpunten, waardoor je elke ochtend verfrist en uitgerust wakker wordt.

Bij De Beddenstunt geloven we dat een matras niet alleen functioneel moet zijn, maar ook moet passen bij de individuele slaapbehoeften van elke persoon. Daarom bieden we een uitgebreid assortiment van topkwaliteit matrassen, elk met hun unieke voordelen.

Welke materialen worden gebruikt in een matras?

Elk type matras heeft unieke eigenschappen en is geschikt voor verschillende soorten slapers:

 • Koudschuim matrassen staan bekend om hun duurzaamheid, veerkracht en uitstekende ventilatie. Ze zijn ideaal voor mensen die het snel warm hebben in bed. Ontdek onze selectie van koudschuim matrassen.
 • Traagschuim matrassen vormen zich naar de vorm van je lichaam en bieden excellente drukverlichting. Dit maakt ze ideaal voor mensen met pijnklachten. Bekijk onze traagschuim matrassen collectie.
 • Latex matrassen kunnen natuurlijk of synthetisch zijn. Ze zijn veerkrachtig en comfortabel, en voorkomen de groei van bacteriën en schimmels. Dit maakt ze een uitstekende keuze voor mensen met allergieën. Ontdek de voordelen van onze latex matrassen.
 • Pocketvering matrassen hebben veel kleine veren die onafhankelijk van elkaar bewegen. Dit zorgt voor een hoge mate van ondersteuning en comfort, vooral voor mensen die een matras zoeken met goede ventilatie en stevige ondersteuning. Ontdek onze matrassen met pocketvering.

  De rol van lichaamsbouw en gewicht

  Je unieke lichaamsbouw en gewicht zijn cruciaal bij het bepalen van de beste matraskeuze. Iemand met een grotere lichaamsbouw of hoger gewicht kan bijvoorbeeld baat hebben bij een steviger matras, dat effectief het lichaamsgewicht verdeelt en stabiele, solide ondersteuning biedt. Dit is belangrijk om de wervelkolom in een gezonde positie te houden, en om te voorkomen dat je te diep in het matras zinkt, wat ongemak en rugklachten kan veroorzaken.

  Aan de andere kant, kan iemand met een lichter lichaamsgewicht of kleinere lichaamsbouw meer profiteren van een zachter matras. Dit type matras biedt de juiste hoeveelheid flexibiliteit, waardoor het lichaam op een aangename manier in het matras kan zinken, terwijl het nog steeds de nodige ondersteuning biedt. Het kan ook helpen om de druk op de schouders en heupen te verminderen, wat vooral handig is voor zijslapers.

  Afstemmen op je slaaphouding

  Het is geen geheim dat je slaaphouding je matraskeuze beïnvloedt. Of je nu een zij-, rug- of buikslaper bent, het perfecte matras is er om jouw slaaphouding te complementeren en je comfort en ondersteuning te bieden waar je het het meest nodig hebt.

  Zijslapers

  Zijslapers hebben over het algemeen een matras nodig dat de contouren van hun lichaam volgt en de heupen en schouders cradles - de zwaarste punten van het lichaam. Een traagschuim matras kan een uitstekende optie zijn, omdat het zich vormt naar het lichaam en tegelijkertijd uitstekende drukverlichting biedt.

  Rugslapers

  Rugslapers hebben een matras nodig dat stevige ondersteuning biedt en tegelijkertijd de natuurlijke curve van de wervelkolom respecteert. Zowel pocketvering als latex matrassen kunnen een geweldige match zijn, omdat ze een gelijkmatige gewichtsverdeling bieden en helpen de ruggengraat in een gezonde uitlijning te houden.

  Buikslapers

  Buikslapers hebben over het algemeen de stevigste ondersteuning nodig om te voorkomen dat hun heupen te ver in het matras zakken en de wervelkolom uitlijning verstoren. Een koudschuim matras kan een goede keuze zijn vanwege de hoge veerkracht en ondersteuning die het biedt.

  Het belang van comfortzones

  Comfortzones zijn specifiek ontworpen gebieden in een matras die extra aandacht en ondersteuning bieden aan bepaalde delen van het lichaam, zoals de schouders en heupen. Ze spelen een cruciale rol bij het behouden van de juiste houding tijdens het slapen, helpen rugklachten te voorkomen en verbeteren de algehele slaapkwaliteit.

  Het kiezen van het juiste matras

  Het kiezen van het juiste matras kan een grote impact hebben op je slaap en algehele welzijn. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals het type matras, je lichaamsbouw en gewicht, het belang van comfortzones en eventuele gezondheidsklachten.

  Bij het kiezen van het juiste matras kan het nuttig zijn om verschillende matrassen uit te proberen. Daarom bieden we in onze showroom in Beneden-Leeuwen de mogelijkheid om dit te doen.

  Onze favoriete matrassen

  In onze jarenlange ervaring in de beddenindustrie hebben we enkele absolute favorieten zien opkomen. Hier zijn onze top 4 matrassen die klanten keer op keer verrassen met hun comfort en kwaliteit.

  Welterusten!

  Veelgestelde vragen

  Over het algemeen raden we aan om je matras elke 7 tot 10 jaar te vervangen. Echter, dit kan variëren afhankelijk van de kwaliteit van het matras, hoe goed het wordt onderhouden, en individuele comfort- en ondersteuningsbehoeften.

  De dikte van een matras kan van invloed zijn op het comfort en de ondersteuning. Dikkere matrassen kunnen meer comfortlagen bieden en zijn vaak beter voor zwaardere individuen of zij die liever op een hoger bed liggen. Echter, een matras moet niet alleen op basis van dikte worden gekozen, maar ook rekening houden met andere factoren zoals materiaal, stevigheid, en persoonlijke voorkeur.

  De slaaptemperatuur heeft een aanzienlijke invloed op de slaapkwaliteit. Als je het te warm of te koud hebt, kan dit leiden tot onrustige slaap. Materialen zoals koudschuim en pocketvering zijn goed voor warmere slapers, omdat ze uitstekende ventilatie bieden. Traagschuim, hoewel uitstekend in het vormen naar het lichaam, kan soms warmte vasthouden, dus het zoeken naar traagschuim met koelende technologieën kan nuttig zijn.

  Regelmatig draaien en omkeren van het matras (als het tweezijdig is) kan helpen om slijtage gelijkmatig te verdelen. Daarnaast is het gebruik van een matrasbeschermer een goede manier om het te beschermen tegen morsen en vlekken. Het handhaven van een goede hygiëne, zoals het regelmatig wassen van beddengoed, kan ook bijdragen aan de levensduur van een matras.

  Lees meer